Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Uskrs na način NKG-a

Aktivnosti - Kultura
Utorak, 28 Travanj 2009 13:43

ImageŠtićenici centra za autizam bili su naši gosti u šetnji Maksimirom. Nekoliko naših  učenika je u

 subotu 18. travnja odlučilo svoje uskršnje praznike upotpuniti druženjem sa sedam autista koji su u pratnji svojih roditelja ili odgajatelja poželjeli biti u društvu zdravih mladih ljudi. Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje nemogućnošću komunikacije. Autizam je treći nasljedni razvojni poremećaj po učestalosti, nakon mentalne retardacije i cerebralne paralize.Image Jedna od teorija koja objašnjava autizam je tzv. "teorija misli" koja podrazumijeva poremećaj sposobnosti procjene misli drugih ljudi. Normalna djeca ovu sposobnost stječu nakon 4. godine.. Često su opsesivno okupirana objektima u kretanju, svjetlošću, tekućom vodom ili rotirajućim objektima. Neka djeca postupno nauče govoriti i mogu pokazati izuzetnu nadarenost za matematiku ili umjetnost.  
I mi smo se upustili u avanturu susreta s osobama u potrebi, pokušali ostvariti komunikaciju s onima koji se ne otvaraju lako, s onima koji dobro osjećaju je li komunikacija površna ili je netko uistinu topao i zaiteresiran.  Pokušati smo dati najbolji dio sebe, dati ljubav,  i to toliko koliko je potrebno da i jedan autist poželi razgovarati s tobom.
 Najprije smo u  vratarskoj kućici na glavnom ulazu pogledali mali film o Maksimiru, a zatim odšetali na ljuljanje u obližnji park. Podno Mogile smo uživali u zajedničkom bacanju frizbija. Mlade autiste hrabrili smo pljeskom za svaki bačeni frizbi, a ni nama nije išlo najbolje što je kod sviju izazivalo dosta smijeha. Smišljali smo sve luđe načine bacanja, figure su se samo nizale. Slijedila je opuštajuća šetnja stazama uz jezera, pa sok u Švicarskoj kući. ImageTočno u podne našli smo se pred vratima Zoološkog vrta, pa i ovom prilikom zahvaljujemo što je štićenicima centra i našim učenicima  osiguran besplatan ulaz i besplatno vođenje vrtom nadahnutog kolege Krešimira. On je poput pravog motiviranog biologa pokušao svima približiti ljepotu životinja pričajući zanimljive priče. Izvadio je paličnjaka iz insektarija, mogli smo ga dodirnuti, saznali smo da je pantera jaguar, zašto ris ima čuperke na ušima i postaviti Kreši bezbroj pitanja.  Posebno je bila zanimljiva edukacija o vodozemcima, jer je 18. 4. Žablji dan pa smo mogli u vrtu sudjelovati u igricama i prezentacijama brojnih žabljih vrsta. Volonteri Hrvatskog herpetološkog društva Hyla rado su nam u ruke stavljali male žabice i pričali o njima. Možda nas je ponajviše iznenadio najuspavaniji stanovnik zvjerinjaka, crvena panda. Po prvi put smo vidjeli da šeta po grani, nitko od prisutnih se nije mogao sjetiti da ga je ikad vidio da tako dugo šeta, uglavnom spava na omiljenom javoru. Bit će da je to bilo zbog naših dragih novostečenih prijatelja autista. Mnoge životinje su im se učinile zanimljive, osobito sove, medvjedi, pekari i spomenuta crvena panda. Pokraj nekih životinja dugo smo stajali, promatrali ih, pričali jedni drugima naše dojmove. Priroda zbližava. Neki od nas dobili su i zagrljaj na rastanku. Zagrljaj autiste. Hvala Bogu na takvim darovima.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack