Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

6. koncert zborova katoličkih škola Hrvatske

Aktivnosti - Kultura
Srijeda, 06 Svibanj 2009 14:10

ImageMješoviti zbor naše škole i ove je godine sudjelovao na tradicionalnoj smotri zborova katoličkih škola

 Hrvatske koji je održan u Rijeci 26. travnja 2009., u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji.
Naši su se zboraši okupili ujutro u 9 sati na nedjeljnoj misi u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova nakon čega su se uputili prema Trsatu. Putovanje prema odredištu zboraši su proveli u raspjevanu tonu, usprkos zabrani prof. Juričić da ne troše glasnice. Došavši u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Trsatske, tamošnji je franjevac proveo raspjevano društvo svetištem. Tom su prigodom zboraši posjetili novoizgrađeni pastoralni centar Ivana Pavla II. te kapelu zavjetnih darova, koja svjedoči o mnogobrojnim uslišanim molitvama.Image Franjevci su otvorili i vrata svoje riznice, gdje se čuvaju neki od najstarijih liturgijskih predmeta kao što su kauzule, moćnici s relikvijama svetaca, te najljepši izložak – originalna čudotvorna slika Gospe Trsatske koju je darovao papa Urban V. 1367. neutješnim Trsaćanima zbog gubitka svete kućice koja se danas nalazi u Loretu. U crkvi Gospe Trsatske zboraši su ostavili svoje molitve i nakane Gospi, gdje su i zapjevali u čast Majci Božjoj.
Nakon toga društvo se uputilo u Rijeku, prema Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, koja je bila domaćin ovogodišnje smotre. Koncert je održan u crkvi Marije Pomoćnice i na njemu je sudjelovalo osam katoličkih škola, i to iz Slavonskog Broda, Osijeka, Pazina, Rijeke, Splita i Solina te dvije škole iz Zagreba. Bila je to jedinstvena prilika poslušati zborove koji su se predstavili s tri različite skladbe. Naša se škola predstavila djelom E. Elgara Ave Verum, E. Cossetta Letovanić te obradom J. Kaplana i D Koziga Ne dirajte mi ravnicu, uz pratnju Tamburaškog orkesta, koji je uvježbala profesorica Silvija Mužak, te našeg učenika, solista Martina Krizmanića. Cijeli je zbor pripremila profesorica Ankica Juričić, koja je i ravnala zborom.
Nakon službenog raspjevanog dijela uslijedili su veliko veselje i zabava. Zboraši iz svih škola, poneseni slavonskim ritmom, doslovce su okupirali zgradu škole. Nažalost, sve što je lijepo kratko traje, tako i ovaj susret mladih pjevačkih nada. Povratak kući bio je više nego veseo i raspjevan. Pjesma se ponovno orila autobusom koji je doduše bio na kat. U kasne večernje sate ekipa se vratila na šalatski brijeg, odakle su svi krenuli svojim kućama.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack