Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Bodies revealed

Aktivnosti - Kultura
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 07:55

Posjet izložbi „Bodies revealed“ u Klovićevim dvorima bio je jedan od posebnih posjeta.

Na toj izložbi imao sam posebnu priliku vidjeti kako naše tijelo uistinu izgleda i ponoviti gradivo o anatomiji čovjeka. U ovom slučaju ne kao modelni prikazi, već kao pravi organi, koji su pomoću silikonskih tvari preparirani i očuvani od propadanja. Isprva, očekivao sam nešto posebnoga od same izložbe, da bih na samome kraju posjeta ostao potpuno ravnodušan. Kasnije me nešto potaklo na razmišljanje o etičnosti te izložbe. Ti izlošci su nekada bili ljudi koji su živjeli, rasli, jeli, disali, razmišljali, imali rodbinu, a sada su oni stavljeni pred lice potpuno nepoznatih osoba. To bih mogao usporediti kao da javnosti objavimo zdravstvene kartone nekih pacijenata. Ako je cilj bio prikazati ljudsko tijelo i njegove dijelove, onda se to moglo učiniti s modelima. Istina je da sam ponovio gradivo biologije o anatomiji čovjeka, ali ipak smatram da je to malo pretjerano.

Ivan Zovko, VI. b


Na izložbi u Galeriji «Klovićevi dvori» u Zagrebu bili su izloženi eksponati ljudskih tijela u različitim pozama te secirani na različite načine, kako bi ljude koji su sudjelovali na toj izložbi podsjetila na loše životne navike poput pušenja, premalo fizičke aktivnosti te pretilosti. Najkontroverznije od svega bili su izloženi eksponati fetusa u različitim stadijima predživotne dobi, a najzanimljivije napravljeni izložak u obliku crvenog koraljnog grebena bio je krvožilni i živčani sustav cijelog ljudskog tijela u komadu. Izložbu je vrijedna posjeta, jer ako niša bar će vas educirati i upozoriti na loše životne navike.

Filip Mirko Buden, VI. b

Izložba «Otkrivena ljudska tijela» bila je neuobičajena, ali vrlo zanimljiva. Ljudske kosti, krvožilni i živčani sustav, mišićje; izlošci fetusa i različiti presjeci ljudskog tkiva. Iako mnogima zvuči jezivo i šokantno, ova je izložba bila jedna od rijetkih edukativnih prigoda upoznavanja onoga što nas izgrađuje i sačinjava cijeloga života. Jedno neponovljivo iskustvo i upozorenje običnim, medicinski neprofesionalnim osobama kako se odnositi prema vlastitom tijelu.

Sandra Tomašković, VI. B

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack