Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Rat svijetova

Aktivnosti - Kultura
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 11:37

Naš dragi Dejan poslao mi je ovu fantasy priču. Pročitajte što je napisao bivši maturant...

Tog dana duboko u patuljačkim planinama zasjedalo se o bitnim  civilizacijskim problemima. Kralj Kastor je, na zamolbu Čarobnjačkog ceha, pristao u svojoj zemlji održati sastanak svih članova Srdačne unije. Svi cehovi i udruge, delegacije svih zemalja Unije, okupili su se iz matičnog područja nazvanog Država Slobodnih Naroda da sudjeluju u novom planu čarobnjaka Zeusa. Dotični čarobnjak je složio program «Obnova» na koji je jednoglasno pristalo cijelo Svjetovno vijeće. Po tome programu Svjetovno vijeće održava jednom u godini sastanak izvan matične Države Slobodnih Naroda, u nekoj drugoj zemlji Unije usput se upoznavajući sa vrijednostima i kulturom te zemlje, sve s ciljem većeg povezivanja između zemalja i rasa te očvršćivanja krhke Unije.

Zasjedanja su neopisivo dugo trajala svakome tko nije navikao na rutinu govora, prigovora i dodatnih svađa između predstavnika. Za neke se moglo reći da spavaju, dok su se drugi prepirali i pjenili na svaku rečenicu suparničkog tabora, bila ona pozitivna ili negativna. Posebno su toga dana došle do izražaja patuljačko-vilenjačke nesuglasice. Kastora ta vječna prepucavanja očito nisu zanimala. Samo je sjedio i mehanički dizao ruku na sve što su patuljci predložili. Prije tog kobnog zasjedanja koje je označilo nov povijesni period, Kastor je popio čašu od dva decilitra medovine i obukao svoje plavo svečano odijelo ispod kojeg je bila žičana košulja. Opreza nikad dosta. Na samoj skupštini je održao kratak uvodni govor u kojem je poželio dobrodošlicu svim gostima u njegovoj zemlji i uputio se na svečana sjedala, ravno iza govorničke katedre. Govornici su se smjenjivali, dosada je bila sve veća. Kastor naruči pivu preko patuljačkog konobara koji je smiješno trčkarao između redova i skupljao narudžbe. Nakon dva sata patuljci su izazvali već klasičnu polemiku s vilenjacima o novim tehničkim otkrićima. Naime vilenjaci su prezirali tehniku jednako kao i patuljci magiju, pa je prikazivanje novog načina proizvodnje tkanina bilo podloga za obnovu stare svađe. Kastoru je ovo bio deseti put da sluša istu priču o tehnici i magiji pa je diskretno poklopio uši i u istom položaju pokušavao drijemati. Do njega je sjedila nova nada čarobnjačkog ceha, mladi Cabalos, otkrivač legendarnih Svenborgovih spisa. Baš u trenutku kad je Zeus najavio dotičnog, mladi čarobnjački pripravnik se pridiže i lupne Kastora. Nije jasno zašto je to učinio. Cabalos je tvrdio da je samo smatrao nepristojnim od domaćina što spava na ovako važnom sastanku. To objašnjenje se činilo istinitim jer je udarac upućen od osamnaestogodišnjeg pripravnika bio lagan i nimalo nasrtljiv, ali dovoljan da Kastor digne glavu.

Na kamenoj dvorani je pukao prozor i tamna silueta s kapuljačom je iz kratkog luka ispucala strijelu unutra. Strijela se zabila u prsa patuljačkog kralja baš kad je podigao glavu. Da je nije podigao, bio bi mrtav. Napadač se odmah dao u bijeg. Neobično velika spretnost i pomoć izvana su bile potrebne da izbjegne stražu i spretno pobjegne, sve to je napadač imao. Sumnjalo se u to da će kralj preživjeti s obzirom da je strijela bila vilenjačka. Šumski vilenjaci, koji su se služili takvim oružjem nijekali su povezanost. Kastor je preživio, strijela je samo malo okrznula kožu. Kralj patuljaka je ipak nosio najbolju patuljačku žičanu košulju. Kad je otkriven nestanak vilenjačkog plemića Ivora iz delegacije, sumnja je pala na njega. Odnosi između vilenjaka i patuljaka su se zaoštrili do krajnjih granica. Na pomolu je bio rat svjetova.


                                                                                             Dejan Maleković

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack