Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Tajna crne planine

Aktivnosti - Kultura
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 12:19

Samo tajanstvene stvari su lijepe. I to istinski lijepe. Ta je izreka točna,znam to i sam. Živim u davnini ...

Samo tajanstvene stvari su lijepe. I to istinski lijepe. Ta je izreka točna, znam to i sam. Živim u davnini, u davnoj davnini, ali ta je izreka na neki način doprla do mene i sam sam je spoznao.

U mojem su dobu mnoge stvari tajanstvene i misteriozne. Posebice ondje gdje boravim, na Velikobritanskom otočju. Cijelo je to mjesto i više nego tajanstveno i to ga čini prekrasnim i nadrealnim. U mom kraju ima više prirodnih misterija, tajni i legenda nego igdje drugdje na svijetu. Živim u Škotskoj, koja je sama po sebi misteriozna zemlja. Kad u njoj ne bi bilo toliko neodgonetnutih misterija, ona se ne bi doimala ovako lijepom i nevjerojatnom kao što je, jer bi sve u njoj bilo već znano. Što je nešto tajanstvenije, to je privlačnije i ljepše i to je već ugrađeno u ljude, ne može se promijeniti.

Često odlazim u planine. Te maglovite i tamne planine obavijene su velikim velom tajne. Odlazim samo u početni predio planina, u samu planinu nikad još nisam otišao. Pričaju da ondje borave sami duhovi stijena i golema sila planine. Stabla ondje imaju duže, koje noću drže to mjesto u planinama svetim, nepristupačnim i nedodirljivim. Nikad se još nisam odvažio otići onamo. To se mjesto zove Áiranachd Drúach (Utočište Božanstva). Mnogi ljudi otišli su onamo, ali nikad se nisu vratili. Otišli su zbog priče da je ondje zatočena najljepša djevojka na svijetu, Máighía. To je najveća tajna koju krije cijela Škotska, a i okolni prostori. Ne zna se koliko je stara ta priča, ali stara je toliko da je već postala mit, koji je svim stanovnicima Škotske dobro poznat. Ta legenda kaže da će djevojku osloboditi samo onaj koji, opremljen jedino lakim oklopom, kiltom i gajdama u magloviti sumrak krene na put i uspije doći u središte tog tamnog mjesta u planini. Kažu, treba proći kroz tri mjesta golemih moći, gdje borave drevne sile, starije od cijele planine. Zatim se treba suočiti s smrtonosnom stravom i jezom planine i samo gajdama odagnati zlo od sebe, izvodeći na njima jednu tajnu pjesmu.

Nitko ne zna što se krije u samoj planini i nitko to ne želi ni znati, jer sama pomisao na to ljudima ledi krv u žilama...

NASTAVAK SLIJEDEĆI TJEDAN

 

Domagoj Kunić
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack