Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Biskup iz Barre

Aktivnosti - Kultura
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 12:20

Što biste vi napravili da se nalazite u toj situaciji? Mislite li da je biskupov postupak opravdan?

 HRABRI BISKUP IZ BARRE

Dana 26. rujna 2005. Brazilska nacionalna agnecija za vodu (BNWA) dala je dopuštenje brazilskoj vladi da preusmjeri tok rijeke San Francisco u Brazilu. Preusmjerenje toka trebalo bi navodnjavati polja u vlasništvu male skupine bogatih ljudi koji svoje proizvode namjeravaju izvoziti. To bi bio prvi veliki posao takve vrste sklopljen u Brazilu i stoga vjerojatno vrlo unosan. No, preseljenjem toka rijeke isušuje se područje na kojem žive siromašni stanovnici. Nestanak vode znatno bi pogoršao uvijete života i smanjio proizvodnju hrane za siromahe nastanjene na obalama rijeke.
Biskup brazilske biskupije Barre, franjevac Luiz Flavio Cappio, odlučio se na hrabri podhvat kako bi zaštitio svoje vjernike i prirodu u kojoj žive. Luiz Flavio Cappio pripada franjevačkom redu Male braće (OFM), ima 58 godina, a biskupom ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1997. godine.
Cappio je započeo štrajk glađu na dan kada je dopušteno preusmjeravanje rijeke. Izjavio je da će protestirati do smrti, osim ako vlada ne promijeni svoju odluku. Također je zatražio da bude pokopan kraj rijeke koju naziva svojim «prijateljem i bratom». Poslao je pismo predsjedniku Lula da Silvi u kojem izjavljuje da će prekinuti sa štrajkom ukoliko predsjednik opozove odluku, polažući time svoj život u njegove ruke. Biskup Cappio naglašava kako postoje jeftiniji i prihvatljiviji načini da se voda dovede do polja te da se odlukom može okoristiti samo  5% populacije na tom suhom području.
U prisutnosti svjedoka napisao je sljedeću deklaraciju «Život za Život»:

«U ime Isusa Krista, koji je pobijedio smrt i dao nam puninu života, želim vam svima reći da:

•Slobodno i od svoje volje želim dati svoj život za život rijeke San Francisco i njezinih stanovnika. Zalažem se za očuvanje rijeke.
•Ostati ću pri štrajku glađu sve do svoje smrti, osim ako se ne poništi odluka o promijeni toka rijeke.
•Prestati ću sa štrajkom kada predsjednik države potpiše dokument kojim se opoziva odluka o promijeni toka rijeke.
•Ako se odluka ukine  u vrijeme kada nisam sposoban donijeti racionalan sud, molim da mi se pomogne jer ne želim umrijeti.
•U slučaju moje smrti, želim da moje tijelo počiva uz Gospodina Isusa Krista od Navegantesa; mog vječnog brata i prijetelja kojem sam s mnogo ljubavi posvetio svoj život ovdje u Barri, svojoj voljenoj biskupiji.
•Želim da se moja odluka poštuje i uvažava.»

 Nakon 11 dana štrajka odluka o preusmjerenju toka rijeke San Francisco ukinuta je.

Što biste vi napravili da se nalazite u toj situaciji?
Mislite li da je biskupov postupak opravdan?
Je li tako jaka briga za dobrobit svojih vjernika opravdana ili fanatična?

Napišite svoje mišljenje na forumu!!!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack