Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Dan roditelja

Foto album
Utorak, 09 Prosinac 2014 08:36
Dana 22. studenog 2014. u 9.00 h u Velikoj dvorani NKG-a održan je I. Susret roditelja učenika NKG-a.
Započeo je uvodnom pjesmom „Bože, čuvaj Hrvatsku“ koju je izveo mješoviti zbor NKG-a uz klavirsku pratnju maturanta Kristijana Kozine.
Pozdrav svim prisutnima uputio je ravnatelj NKG-a, dr.sc. Marijan Franjčić, te je u nastavku održao predavanje na temu „'Fast food' obitelj + 'Fast food' škola = ugroženi mladi“ (u nastavku: FFO i FFŠ).

Termin FFO označava brze, površne, nezdrave, te ugovorno-kompromisne odnose unutar obitelji, dok je FFŠ metafora za škole koje žive u prošlosti, a deklarativno govore o važnosti razvoja u budućnosti.  Pritom se postavlja pitanje odgovornosti koja je u društvu marginalizirana, što dovodi do pokušaja manipulacije djecom i mladima. To nas dovodi do 'kulture neodgovornosti' što predstavlja izrazitu opasnost u odgoju djece.

'Kultura neodgovornosti' može se promatrati s tri aspekta:
FFO – negativan faktor odgoja,
FFŠ (i FFU = 'fast food' učitelj) – negativan faktor odgoja,
Opasne odgojne posljedice (kao rezultat FFO i FFŠ).

Termin FFŠ podrazumijeva školu koja ima zastarjeli, aseptički kurikulum; školu u kojoj vladaju nekvalitetni međusobni odnosi gdje učenici i profesori žive jedni 'pored' drugih. FFO i FFŠ vode ka opasnim odgojnim posljedicama što kod djece i mladih rezultira asocijalnim ponašanjem, emocionalnom hladnoćom, emocionalnom nestabilnošću, neprijateljskim stavom prema drugima, politoksikomanijom, binge drinking sindromom, hookup kulturom itd.
Iz svega navedenog zaključujemo da je potrebno aktivno uključivanje roditelja u obrazovanje djece, kao i njegovanje partnerskog i suradničkog odnosa roditelja i učitelja; jer moralni razvoj naše djece je trajan proces koji uključuje odgovornost - kako prema sebi, tako i prema drugima.

Drugo predavanje, na temu 'Duhovnost i crkvenost roditelja danas', održao je mr.sc. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke prvostolnice i kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog. Tema je obrađena s tri aspekta i potkrijepljena primjerima iz Evanđelja (Mt 25 i Mt 13): Teret običaja ili pritisak rutina Strah od rizika Užurbanost i tjeskoba U današnjem užurbanom načinu života postajemo robovi vlastitih običaja, strahujemo od prvog koraka u međuljudskim odnosima, izgovaramo se prezaposlenošću, zaboravljamo na duhovni segment života. Stoga dolazimo do zaključka da je za duhovnost potreban plan, program i ustrajnost, pri čemu trebamo moliti Gospodina da nam da milost i hrabrost da to postignemo. Nakon drugog predavanja bilo je organizirano druženje roditelja i profesora, te razmjena iskustava.

Potom su se roditelji uputili na roditeljske sastanke po učionicama, čime je završio prvi 'sveroditeljski' sastanak.

U nastavku donosimo osvrt roditelja na održani Dan roditelja:

«…Jako sam zadovoljna idejom našeg ravnatelja koji nas roditelje uključuje u rad škole i educira o vrlo aktualnim temama a tiču se naše djece. Voljela bih da su ovakva predavanja u manjim grupama pa bi onda i komunikacija i rasprave mogle biti bolje a mi bismo se bolje upoznali. Znam da nas je puno pa je to teško izvedivo, no i za ovo svaka pohvala.»

«…Iskoristio sam ovih nekoliko dana da bih sredio misli nakon vrlo upečatljivog susreta od 22. studenog. … Još jednom puno Vam hvala na nezaboravnom susretu! S nadom da ću biti pozvan slijediti Vas na Vašem započetom putu, veselim se novom takvom susretu…» I kao mali podsjetnik - novi 'sveroditeljski' sastanak najavljen je za proljeće.
Iva Novak, prof. mentor

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack