Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Izlet u Krapinu

Foto album
Ponedjeljak, 30 Listopad 2017 23:23

Sunčanog jutra 30.9.2017. prvi razredi Nadbiskupske klasične gimnazije u 8 sati krenuli su na izlet u Krapinu.

Nakon ulaska u autobuse i kratke molitve započela je vesela atmosfera. Za sat vremena vožnje stigli smo u Krapinu. Pri ulasku u grad naša gospođa vodič govorila nam je o povijesti Krapine i nekim tradicijskim običajima.

Prvo smo se zaputili u franjevački samostan i crkvu svete Katarine. Dočekao nas je pater Franjo Jurinec, gvardijan, koji nam je ukratko opisao samostan i pokazao crkvu. Crkva ima tri sporedna i jedan glavni oltar koji su svaki na svoj način prelijepo ukrašeni u baroknom stilu. Razgledavši crkvu otišli smo do samostana. U samostanu postoji knjižnica i muzej s rijetkom zbirkom knjiga i sakralne umjetnosti Hrvatskog Zagorja. Najviše nam se svidjela knjižnica jer sadržava jako stare knjige koje su uredno posložene po godinama kroz cijelu knjižnicu. Saznali smo čak i da postoje knjige koje su uvezane u ljudsku kožu. Sa našim profesoricama, laganom šetnjom krenuli smo prema Muzeju krapinskih neandertalaca.

Muzej se nalazi na lokalitetu Hušnjakovo. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Prvo smo pogledali film o životu neandertalaca, a potom krenuli u razgledavanje muzeja. U muzeju je sve kronološki posloženo o razvoju čovjeka. Muzej je predivan i puno smo toga naučili o povijesti života ljudi. Nakon toga došlo je na red slobodno vrijeme. Tada smo sami mogli razgledati Krapinu i još neke njezine zanimljivosti. Kada je slobodno vrijeme završilo, uputili se prema crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu.

Crkva predstavlja jednu od najljepših baroknih crkava u ovom dijelu Hrvatske. Ona  nadahnjuje ljepotom svoje unutrašnjosti, bogato izrađenim oltarima, umjetničkim slikama i rijetkim orguljama. U crkvi smo imali svetu misu koju je predvodio vlč. Goran Bužak. Nakon završetka svete mise krenuli smo prepuni doživljaja prema Zagrebu.

Napisala:  Barbara Vidović, 1.a

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack