Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Posjet Karlovcu i Krašiću

Foto album
Srijeda, 30 Listopad 2019 20:56

U_subotu, 26. listopada 2019., posjetili smo Karlovac i Krašić.

U Karlovcu je smještena crkva sv. Josipa. Nalazi se u podnožju starog grada Dubovca. Svojom modernom arhitekturom uljepšava prostor uz rub stoljetne dubovačke šume i naselja Dubovac, spajajući djelo Božanske prirode i ljudi. Crkva sv. Josipa prva je crkva sagrađena u Karlovcu nakon Drugog svjetskog rata. Hodočasnicima je crkva svetog Josipa mjesto za predah na putu hodočašća po Hrvatskoj, posjet Nacionalnom svetištu te dio turističke kulture posjetitelja i prilika za duhovnu obnovu.

Kada smo se svi okupili pošli smo prema Svetištu, gdje smo imali priliku vidjeti prekrasnu prirodu koja ga je okruživala. Nakon svečanog ulaska u crkvu svećenik nas je upoznao s njezinom poviješću, a potom smo izmolili krunicu sv. Josipa. Ubrzo je počela sv. Misa gdje su se okupili učenici i djelatnici Nadbiskupske klasične gimnazije te njihovi roditelji. Poslije mise imali smo pauzu za ručak i zajedničko fotografiranje. Tijekom toga uživali smo u ljepoti zelenih šuma, brežuljaka i svježem zraku.

Došlo je vrijeme za polazak u Krašić. Krašić je općina u Hrvatskoj i nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Ima oko 3200 stanovnika. U mjestu Brezarić pokraj Krašića 8. svibnja 1898. rođen je bl. Alojzije Stepinac, zagrebački kardinal i nadbiskup. Umro je 10. veljače 1960. u Krašiću, a proglašen blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici. Pri dolasku u Krašić slušali smo nagovor župnika u crkvi Presvetog Trojstva te molili za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim. Poslije molitve sudjelovali smo u pobožnosti križnog puta pri kojoj smo obišli četrnaest postaja. Izlet smo završili ukusnom okrjepom koju su nam pripremili naši domaćini. Osim upoznavanja s krašićkim i karlovačkim krajem, prekrasnom prirodom i dijelom hrvatske prošlosti, zajednička molitva oplemenila nas je i potaknula na još veće zajedništvo u Duhu Svetom.

Hana Mihalić, 2.b

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack