Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Error: GD2 library does not support JPG!

Još jedan maturalac u Italiji

Foto album
Utorak, 18 Rujan 2012 10:59

Talijani su i ove godine imali tu čast da ugoste nas - maturante NKG-a.

Naša brižna profesorska trojka bile su: prof. Matoković, prof. Juričić i prof. Lalić-Pušić. Vodio nas je prof. Kruno Kamenov.  Osam ne tako dugih dana upoznavali smo susjede; obišli smo mnoge talijanske gradove, bazilike, antičke lokalitete i mnoštvo pizzerija, restorana...

U ponoć 25. kolovoza oprostili smo se s mamama, tatama, bakama i ostalom rodbinom te polako krenuli s autobusnog kolodvora. Naš put započeo je molitvom, a nastavio se uz smijeh, hranu i spavanje.

Nakon višesatne vožnje stigli smo u Firencu. Šetali smo gradom nekoliko sati razgledavajući znamenitosti. O, kakvog li veselja: uživo smo vidjeli građevine i kipove koje smo iz udžbenika precrtavali u bilježnicu (za potrebe likovne umjetnosti). Eto, nek' se i naš san ostvario!

Navečer smo već bili u Assisu gdje smo prenoćili i uživali u večernjoj procesiji. Drugi dan je svanuo, i nakon dobrog doručka slijedilo je razgledavanje tog srednjovjekovnog grada. Većinu mladih srdaca osvojio je sveti Franjo i njegova Porcijunkula, crkvica u kojoj je gotovo svatko od nas zastao i u tišini svoga srca izrazio svoje molitve!

Naše iduće odredište bio je Rim. Za razgledavanje glavnog grada bila su nam potrebna tri dana. Tek po dolasku u Rim, obišli smo Kalistove katakombe i baziliku Sv. Pavla izvan zidina. Drugi dan boravka u Rimu započeo je posjetom crkvi San Giovanni in Laterano te obližnjih Svetih Stuba (Scala Santa). Svašta smo još vidjeli u tom gradu! Forum Romanum, Panteon, Santa Maria Maggiore i stale rimske hodočasničke crkve. Navečer smo uživali ispred Fontane di Trevi i trošili sitne novčiće u zalog novog dolaska u Rim.

Slijedeći dan smo otišli u drugu državu - Vatikan! Vrijeme smo posvetili crkvi svetog Petra i prostorijama Vatikanskog muzeja. Toga dana imali smo dovoljno slobodnog vremena, pa je bilo moguće posjetiti i kupolu koju je obnovio naš Ruđer Bošković. I sopping naravno.

Dan peti bio je drugačiji od svih dana! Toga dana imali smo audijenciju kod Pape u Castel Gandolfu. Bilo je lijepo vidjeti Papu... opet!

Put se nastavio prema Sorrentu. Stigli smo, smjestili se u hotel i otrčali se okupati u Tirenskom moru. Nije baš nešto to talijansko more, nije ni čudno da su nam Talijani česti gosti. Proslavili smo i jedan osamnaesti rođendan uz pjesmu i tortu.

Sutradan smo uživali u Pompejima koji omogućavaju sasvim drugačiji pogled na svakodnevni život u antici. Šetali smo ulicama starim preko 2000 godina i čudili se. Isti dan posjetili smo nekadašnju grčku koloniju i odmorište bogatih rimskih patricija - Napulj. Tamo smo posjetili Nacionalni arheološki muzej. Zanimljivo je da je taj krasni veliki muzej nekada bio konjušnica. Baš fora! Prošetali smo Napuljem, posjetili jedan od  važnijih lokaliteta (Burger King) i vratili se u Sorrento. Ah, da… Bilo je i noćnog kupanja.

Sutradan smo umornim korakom kročili šljunčanom stazom do grotla Vezuva. Sa samog vrha pružao se prekrasan pogled na cijeli Napuljski zaljev. Zatim smo se uputili prema Monte Cassinu gdje smo razgledali benediktinski samostan iz 529. godine. Pomolili se ispred grobova sv. Benedikta i sv. Skolastike, uživali u miru i tišini starog samostana. Slijedila je duga noćna vožnja prema sjeveru Italije.

Napokon svanuo i osmi dan! U Padovu smo stigli u jutarnjim satima, pa se šetnja gradom činila kao dobra jutarnja tjelovježba. Posjetili smo baziliku Sv. Antuna, crkvu svetog Leopolda Mandića... Naš boravak u Padovi okrunili smo pjesmom! Dok smo čekali ulazak u crkvu svetog Leopolda, sjeli smo ispred na stepenice... a onda je započela pjesma! Pjevali smo složno, iz sveg glasa i tako ostavili blagoslov svima koji posjećuju tu crkvicu. Baš je bilo lijepo! Na kraju došlo je vrijeme ukrcavanja u autobus! Pozdravili smo Italiju, zahvalili Gospodinu za osam lijepih dana koje smo proveli u zajedništvu te se s pjesmom na usnama uputili prema Hrvatskoj nam lijepoj!

Ovim putem zahvaljujem se u ime svih učenika-putnika profesoricama koje su nas brižno pazile i budnim okom pratile svaku večer. Naposljetku, sve Vas lijepo pozdravljam i želim Vam da barem jednom posjetite prekrasnu susjedu Italiju! Pax et bonum!

napisala: Antonela Pavičić 4D

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack