Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Povijest gimnazije

 

Nadbiskupska je klasična gimnazija započela svoje djelovanje 1920. s adresom na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od te davne 1928. do danas, nalazi se u Voćarskoj cesti na broju 106.

U početku, jer je tako i zamišljena, ova je gimnazija odgajala i obrazovala buduće svećenike. Ustrajala je i održala se u teškim danima rata i poraća. U komunizmu je, makar bez prava javnosti, čuvala i prenosila poruku ljubavi i znanja. S hrvatskom samostalnošću vraća joj se pravo javnosti, a ona zauzvrat otvara vrata svim mladićima, kasnije i djevojkama, svima koji ljube znanje, antički i kršćanski duh.

Ove su tri vrijednosti temelj europske kulture i po njima je Nadbiskupska klasična gimnazija škola za novo doba. Danas škola broji četiristotinjak učenika i učenica te pedesetak profesora i profesorica. Naša je baština bogata: od osnivača nasljedujemo duh vjere, ufanja i ljubavi; od prethodnika upornost, mudrost i znanje.

Raskošan prostor u zelenilu pod zvjezdarnicom, a nadomak centru grada Zagreba uči nas skladu prirode i čovjeka. Taj sklad jamči i sklad među ljudima. Jedni smo drugima prijatelji, učitelji, potpora i radost.

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack