Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Zvjezdarnica
 zvjezdarnica

 

S završetkom 1. svjetskog rata zagrebački nadbiskup dr. Ante Bauer obnavlja ideju gradnje novih zgrada dječačkog sjemeništa s Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom, koju je već prije rata inicirao njegov predhodnik nadbiskup Juraj Posilović. Nadbiskup Posilović je u tu svrhu osnovao zakladu od pola milijuna kruna. Zamisao je podupro đakovački biskup Antun Akšamović, te je tako na nadbiskupskom zemljištu Sv. Rok ( današnja Šalata ) 25.lipnja 1927. položen kamen temeljac za gradnju ovog i danas impozantnog kompleksa.

Gimnazijska je zgrada prepoznatljiva po elegantnom tornju koji se izdiže iz njenog središnjeg dijela a završava kupolom u kojoj je smještena zvjezdarnica. U sklopu nove gimnazijske zgrade zvjezdarnica je bila dio izvornog projekta što se može vidjeti na fotografijama. Zagrebačka Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina škola u državi koja ima zvjezdarnicu. Ovu originalnu zamisao dugujemo nadbiskupu Baueru.

Izvještaj Nadbiskupske klasične gimnazije iz 1932. g. Astronomijsku zbirku ukratko opisuje : 1) Zeissov refraktor paralaktično montiran s lećom od 13 cm promjera; 2) refraktor s lećom od 10 cm promjera ( dar prof. Ferde Heflera ); 3) terestrični dalekozor. U slijedećih nekoliko godišta Izvještaja može se pratiti kako je zvjezdarnica s astronomskom zbirkom obogaćivana pomičnim astronomskim stubama, kartom sjeverne nebeske polutke i i većim brojem naslova iz stručne literature. Tim je pomagalima zvjezdarnica prije sedamdeset godina postala mjesto s vrhunskim edukucijskim mogućnostima.

Danas se možemo pohvaliti da smo ju opremili najmodernijim upravljačkim sustavom (PARAMOUNT MME), vrlo kvalitetnim antiknim Zeiss refraktor teleskopom, najkvalitetnijim Nagler okularima, kamerom SBIG 7/XME i čitavim kompletom filtera za opservacije i snimanje nebeskih objekata. Kada se tome doda već spomenuta informatička oprema koja prati optiku, možemo reći da učenice i učenici NKG-a imaju odličnu priliku iz središta Zagreba upoznati Nebo!

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack