Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Privikavanje na tamu

Zvjezdarnica
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 13:08

Ljudskom oku treba vremena da se prilagodi na tamu. Naše zjenice se prošire na svoju skoro maksimalnu širinu za nekoliko sekundi...

Ljudskom oku treba vremena da se prilagodi na tamu.Naše zjenice se prošire na svoju skoro maksimalnu širinu za nekoliko sekundi nakon što stupimo u mrak.

Najvažniji dio privikavanja naših očiju na tamu odnosi se na kemijske reakcije u našim očima, a za to su potrebne minute. Nakon što provedemo 15-tak minuta u mraku mislimo da se naš noćni vid razvio do kraja. NIJE! Naše oči prilagođavaju se na mrak skoro 90 minuta. Zato nemojte očekivati da ćete vidjeti slabo vidljive objekte prije nego što prođe barem pola sata ili više.

U stvarnosti, potpun mrak je nemoguće postići.Bez obzira na zagađenje svijetlošću potrebno Vam je nešto svijetla da bi vidjeli što radite. Astronomi su u tu svrhu koriste različitim pomagalima (crvene žarulje, baterije i sl.) Najbolje rješenje su crvene LED lampe. One su najmanje štetne za noćna promatranja, znači ne kvarimo toliko naš noćni vid kao sa običnim crvenim žaruljama. Na tržištu postoji u tu svrhu mnogo LED lampi za astronome. Drugi način je da se pretvorite u gusara, jedno oko prekrijte a sa drugim gledajte karte, miješajte čaj ili jedite sladoled.

Kristijan Pušić

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack