Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Ana Bedalov

Zvjezdarnica
Četvrtak, 10 Svibanj 2007 14:18

Ana Bedalov je poslijediplomska studentica na Astrofizičkom institutu Sveučilišta u Jeni, Njemačka. Bavi se istraživanjem ...

Ana Bedalov je poslijediplomska studentica na Astrofizičkom institutu Sveučilišta u Jeni, Njemačka. Bavi se istraživanjem formacija i detekcija planeta i smeđih patuljaka oko mladih zvijezda. Završila je osnovnu školu u Kaštel Lukšiću i III. Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Splitu. Na sveučilištu u Splitu upisala je studij matematike i fizike, a u Zagrebu matematike. Trenutačno u Jeni radi svoj doktorat iz astrofizike. Uz profesionalan rad u astrofizici, Ana je i voditeljica projekta "Nebo na poklon", koji omogućuje učenicima osnovnih škola da kroz male i samostalne projekte upoznaju čari astronomije i svemira. Sudjelovala je i timu koji je prvi snimio fotografiju (objavljenu u znanstvenom časopisu) planeta "GQ Lupi b"izvan Sunčevog sustava. Uključena je i u pokretanje prvog studija astrofizike u Hrvatskoj, u Splitu. U sportu je također uspješna: na sveučilišnim utrkama u veslanju osvojila je dva zlata i četiri srebra, a na natjecanju u šahu srebro i broncu.


"GQ Lupi b"

Slovo "b" označuje da se radi o planetu, a ime mu je Lupi prema lat. Lupus što znači vuk. Naime, Ona se nalazi u zviježđu Vuka, a od Zemlje je udaljen oko 450 svjetlosnih godina. Novootkriveni planet je otprilike duplo veći od Jupitera, a udaljenost između njega i njegove matične zvijezde "GQLup A" je oko 100 puta veća od one između Sunca i Zemlje.


Petra Sabljar 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack