Baner

Gimnazija

Gimnazija

Knjižnica NKG-a

Adaptivna optika

Zvjezdarnica
Srijeda, 03 Listopad 2007 15:04

Da se polako ali uspješno razvija astronomska tehnologija potvrdio je još jedan američki izum, prvi puta upotrijebljen na Palmoralskom George Ellery Hale teleskopu.

 

Da nema atmosfere teleskopi bi čisto vidjeli detalje od  0.02''. Međutim, i za noći kada je zrak relativno miran najbolje su slike vide čak 25 posto gore no što bi trebale. Koristeći adaptivnu tehnologiju (adaptive optics =AO), možemo imati čiste slike veličine jedne desetine sekunde.

 Nicholas Law i  Craig Mackay zajedno sa svojim kolegama pokušali su kombinirati AO sa svojom «Sretnom kamerom» (Lucky Camera). Ona, naime, slika svemir nekoliko puta u sekundi, a uhvati li «sretan» trenutak kada je atmosfera posebno stabilna slike su puno oštrije i čišće. Zajedno sa adaptivnom optikom slike su čak dva puta bolje od Hubbleovih!

Većina AO sistema radi dobro jedino sa crvenim ili skoro infracrvenim svijetlom (jer ono je vrlo malo ometeno atmosferom), pa čini odličnu kombinaciju sa Sretnom kamerom, koja dobro prima cijeli vidljivi spektar.

No, to ipak ne čini Hubble i druge satelite manje vrjednijima. Prvo, Hubble, na primjer,  može snimiti područje od 150'', dok Sretna kamera može samo 10'' do 20'' širine; drugo, sateliti mogu primiti cijeli elektromagnetski spektar, dok teleskopi na Zemlji ne mogu zbog atmosfere. I treće, crnilo u svemiru je tamnije nego na Zemlji zbog sjaja Sunca, pa je tako i svijetlost jasnija «vani» nego kod nas.

Sateliti će se još jako dugo vrtjeti oko nasNamigivanje!

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack